Er is nogal wat te doen over de toekomst van de landbouw. Stikstof, het derde droge voorjaar op rij, wegvallen van gewasbeschermingsmiddelen, het verbod op nieuwe veredelingstechnieken, grondkosten, gebrek aan seizoenskrachten, etc.

Het is begrijpelijk dat veel boeren, zeker ook jonge boeren, zich afvragen hoe hun toekomst eruit ziet. Hoe moet je als boer al die uitdagingen het hoofd bieden, is er wel toekomst voor je bedrijf in Nederland? Tegelijk zijn er nog steeds jonge boeren die verder willen en zijn er jonge mensen die het bedrijf thuis over willen nemen, die geloven dat er nog steeds een toekomst is voor boeren in Nederland. Voor die boeren van de toekomst wil Boerderij van de Toekomst er zijn. En deze boeren hebben behoefte aan perspectief, aan nieuwe oplossingen en ideeën.

Het is opvallend dat Boerderij van de Toekomst zo positief is opgepakt door landelijke media. Natuurlijk hebben we daar ons best voor gedaan, maar volgens mij zijn media, en daarmee veel Nederlanders, ook op zoek naar een positief verhaal over de landbouw. Een verhaal wat perspectief biedt voor de toekomst.

Wat ook voldoening geeft, zijn de contacten met boeren zelf, zeker met jonge boeren. Het is mooi om te merken dat scepsis, bijvoorbeeld over strokenteelt, om kan slaan in interesse en betrokkenheid. Dat bedenkingen bij ‘zo’n WUR project’ overgaan in enthousiasme. Dat veel (jonge) boeren ons Twitter-account volgen en graag op bezoek willen komen in Lelystad. Daar doe ik het voor.

Boerderij van de Toekomst is natuurlijk niet in staat om de wereld te veranderen. Wij gaan ook niet de economische en politieke orde op de kop zetten. Maar we kunnen wel een platform zijn waar boeren, burgers, beleidsmakers, ketenpartijen en toeleveranciers op een positieve manier met elkaar in gesprek kunnen over de toekomst van de landbouw in Nederland. De boeren van de toekomst verdienen het!

 

Pieter de Wolf