Boerderij van de Toekomst - Flevoland

Gewasgroeimodellen

Home » Flevoland » Data & precisietechnologie » Gewasgroeimodellen

Met gewasgroeimodellen maken we dagelijks nieuwe groei prognoses. Zo kunnen we al in mei een opbrengst prognose maken voor het eind van het komende seizoen. Waarbij aangetekend dat zo’n prognose aan het begin van het seizoen nog vrij onzeker is, want we weten niet wat voor jaar het gaat worden qua weer.

Voor de simulaties gebruiken we (d.w.z. de modellen) automatisch lokaal weer en lokale bodem data. Ras informatie, pootdatum en datum bemestingen worden 1x ingevoerd door de boer en daarna automatisch verwerkt. Voor het strokenteelt experiment op de Boerderij van de toekomst maken we om de twee weken opnames met drones. Voor grotere percelen gebruiken we ook satellietbeelden. Drone beelden worden automatisch omgerekend naar blad oppervlaktes, zie de groene stippen 'LAI observations' in de plaatjes hieronder. Drone beelden worden zo gebruikt om de simulaties bij te sturen. Bijsturen van de simulaties is nodig want de modellen zijn wel nauwkeurig, maar er kunnen altijd speciale lokale omstandigheden zijn waardoor model voorspellingen toch niet helemaal uitkomen. Bijsturen aan de hand van on-farm metingen geeft ook meer vertrouwen in de model voorspellingen. De gebruikte modellen zijn Tipstar (voor aardappelen) en Wofost (veldboon, ui, wintertarwe).

Voor de groeiprognoses gebruiken we het weer tot nu toe (blauwe vlak in de figuren) en daar plakken we weer uit eerdere jaren aan vast (zalmroze vlak). Daarmee kunnen we ook de onzekerheid simuleren en weergeven met een onzekerheidspluim zoals we ook van de weersvoorspellingen kennen. Scroll door de plaatjes en zie hoe met de tijd steeds meer en meer 'ervaren' weer tot nu toe gebruikt wordt en steeds minder weer uit eerdere jaren. Daardoor neemt ook met de tijd de onzekerheidsmarge af (pluim wordt smaller richting einde groei seizoen). Scrol ook door de plaatjes om te zien hoe gaandeweg het groeiseizoen meer waarnemingen uit drone beelden beschikbaar komen en hoe, elke keer wanneer een nieuw beeld binnenkomt, de simulaties worden bijgestuurd. Aan het eind van ieder groei seizoen wordt de gerealiseerde gewasopbrengst gemeten en de opbrengstvoorspelling gevalideerd. Als model en metingen onderling sterk verschillen dan onderzoeken we de oorzaak en verbeteren we de modellen.

De onderste figuur geeft een overzicht van de prognoses op bedrijfsniveau. Voor elk van de 55 stroken zien we er of daar nu al een tekort aan water/stikstof is, hoe erg het zal zijn over een week en de opbrengst prognose voor elk perceel. Voor sommige gewassen kunnen we al wel stikstof simuleren (aardappel), voor andere gewassen wordt daar nog aan gewerkt. De plaatjes worden elke nacht geactualiseerd. Wanneer een extra stikstof bemesting wordt ingevoerd zul je de dag daarna zien dat er minder tekort is en dat de opbrengstprognose hoger wordt.

Door nauwkeuriger dagelijks, lopende het groeizeizoen de voorspellingen bij te werken kunnen oogst handelingen beter gepland worden. Men kan op bemesting besparen door in begin wat minder te bemesten en pas bijbemesten op het moment dat volgens de prognoses een tekort dreigt (of niet bijbemesten als er geen tekort dreigt, en dan heb je dus een besparing). Zo helpen gewasgroeimodellen modellen de boer.

Meer weten? Neem contact met ons op via de Contact pagina, wij helpen u graag verder.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Volg ons op onze social media kanalen.