Coloradokever bestrijding in de aardappelen

Zoals dit jaar in veel aardappelpercelen het geval is, zitten er ook in het fieldlab van Boerderij van de Toekomst coloradokevers. De kevers, die wel wat weg hebben van lieveheersbeestjes, kunnen voor veel schade zorgen omdat ze weinig tot geen natuurlijke vijanden hebben en hele bladeren weg kunnen eten. Voor ons lag de uitdaging in het beoordelen van de drempelwaarde en dus bepalen wanneer we iets zouden doen.

Eind juni werd duidelijk dat de kevers en de larven zich behoorlijk verspreid hadden in het gewas en hebben we besloten om ze te bestrijden. Bij Boerderij van de Toekomst gaat mechanische bestrijding boven chemische bestrijding en daarom zijn we op 30 juni aan de slag gegaan met de Colorado Beetle Catcher. Deze machine maakt gebruik van het natuurlijke gedrag van de coloradokever aangezien de kever zich laat vallen als de plant beweegt. De Colorado Beetle Catcher vangt ‘m dan op.

Natuurlijke bestrijding van de coloradokever op Boerderij van de Toekomst

Vooraf zijn er tellingen gedaan om te kijken hoeveel kevers en larven er ongeveer op de aardappelen zaten. De tellingen zijn na de bestrijding met de Beetle Catcher herhaald om te kijken hoe effectief de bestrijding was. Aan de hand van deze tellingen blijkt de bestrijding voor 87% gewerkt te hebben. Daarbij is het wel belangrijk om te melden dat storm Poly over ons heen raasde op de dag tussen de bestrijding en de telling. De plensbuien en de wind hebben zeker ook invloed gehad op het cijfer van 87%.

Na de mechanische bestrijding leken er op het oog toch nog veel coloradokevers in de aardappelen te zitten. Zelfs de gele kwikstaarten (die coloradokevers eten en die in het fieldlab zitten) konden geen zoden aan de dijk zetten. Daarom hebben we op 7 juli besloten om te spuiten met Coragen. De keuze om toch te spuiten is gemaakt omdat er ook veel larven in de aardappelen zaten en die zijn lastiger te bestrijden met de Colorado Beetle Catcher. Uiteindelijk is door het gebruik van de Beetle Catcher wel een bespuiting bespaard, want anders hadden we 2x moeten spuiten.

Een goede bestrijdingsstrategie nodig

Achteraf gezien hadden we wellicht eerder moeten ingrijpen zodat we waarschijnlijk met één mechanische bewerking voldoende kevers en larven bestreden hadden. De verwachting is dat we in de toekomst vaker last gaan krijgen van de coloradokever aangezien deze beestjes houden van droge, warme zomers. Wij gaan de komende tijd dan ook nadenken over een goede bestrijdingsstrategie. Via de website en Twitter houden we je op de hoogte.