Boerderij van de Toekomst - Flevoland

BBC News op bezoek bij Boerderij van de Toekomst

Home » Flevoland » Nieuws » BBC News op bezoek bij Boerderij van de Toekomst

De Engelse nieuwszender BBC moest zijn verwachtingen bijstellen na een bezoek aan de Boerderij van de Toekomst in Lelystad. Geen robots en drones die overvliegen, maar innovatieve technologie en slimme oplossingen voor uitdagingen rondom klimaatverandering maken hier de dienst uit.

Boerderij van de Toekomst is vier jaar geleden gestart nadat de biodiversiteit daalde als gevolg van klimaatverandering. Projectmanager Wijnand Sukkel: “We vroegen ons af of het mogelijk was om een landbouwsysteem met hoge voedselproductie te ontwerpen, zonder gebruik van fossiele brandstoffen, zonder schade door pesticiden en dat bestand was tegen hevige regenval of zeer lange droge periodes.”

Verschillende landbouwmethoden uitproberen

Neem bijvoorbeeld de strokengewassen op de akkers. Normaal gesproken zouden deze in Nederland worden opgevuld door een monocultuur zoals mais of tarwe. Bij Boerderij van de Toekomst experimenteren we juist met verschillende landbouwmethoden, waaronder gewasdiversiteit. Hierbij worden acht verschillende gewassen gezaaid, waaronder tarwe, uien, aardappelen en tuinbonen. “We weten dat gewasdiversiteit werkt”, zegt Sukkel, die eraan toevoegt dat we ook bodembedekkers gebruiken om de bodem en de biodiversiteit te helpen verbeteren. “Het zorgt voor een efficiënter gebruik van water, het heeft een lager risico op plaagziekten, het heeft een hogere biodiversiteit, het is beter voor de bodem en het levert hogere opbrengsten op.”

Investeringen op Boerderij van de Toekomst

Een oplossing om droog weer te bestrijden is het creëren van een drainagesysteem dat overtollig water opvangt en ondergronds pompt. Sukkel: “In de winter hebben we te veel water. Nu druppelt al het water de grond in en wordt het opgevangen in het drainagesysteem. Onder de grond hebben we een grote waterbel.” Op Boerderij van de Toekomst zijn verder meerjarige bloemenstroken aanwezig om voedsel en onderdak te bieden voor insecten. “Als je alles tegelijk oogst of alles tegelijk plant zorgt dat voor een ecologische dood van de insecten. Ze overleven dat niet.”

Boerderij van de Toekomst heeft ook geïnvesteerd in technologie om de productie sterker te maken. Daarbij hoort ook de technologie die onkruid herkent. “In plaats van alles met dezelfde dosering te besproeien, herkent de machine het onkruid van de kweekplant en spuit er een klein beetje kiemdodend middel op.”

Jouw mening?

Hoe boeren denken over deze oplossingen en kunnen zij investeren in deze (soms dure) technologieën? Dat lees je in het Engels op de website van de BBC, inclusief een interview met boer Jacob van den Borne. Laat via de pagina contact of ons Twitter-account ook gerust weten wat jij vindt van Boerderij van de Toekomst en hoe we je verder kunnen helpen.