Nat perceel zorgt voor uitdagingen in onkruidbestrijding

Ondanks een paar prachtige (en droge) dagen is het perceel van het fieldlab nog steeds erg nat. Dat zorgt in de praktijk voor uitdagingen op het gebied van onkruidbestrijding.

Dit seizoen hebben onderzoekers ervoor gekozen om het bouwplan iets om te gooien. Zo zijn de stroken uien geruild voor zomertarwe. Dat is gedaan zodat er minder tot niet gespoten hoeft te worden. De focus ligt op mechanische onkruidbestrijding. Helaas zorgt het natte weer ervoor dat het gras gewoon weer verder groeit. De aanhoudende natte omstandigheden maken de mechanische bestrijding van het gras heel erg lastig.

En dat is zoveel dat de machines het niet helemaal weg kunnen werken.

Kees Kooistra, projectleider van het fieldlab van Boerderij van de Toekomst, laat weten dat er de komende tijd meer mechanische onkruidbestrijding zal plaatsvinden. “Dat is niet ideaal, maar we gaan het wel gewoon doen.” Verder zal er binnen het team overlegd worden met Timo Sprangers, WUR-onderzoeker en expert op het gebied van onkruid, om te beslissen over hoe nu verder. We houden jullie via het X-account van Boerderij van de Toekomst op de hoogte van het vervolg.