Nieuws
Boerderij van de Toekomst Flevoland – een nieuw ontwerp
Inderdaad. Na ruim vijf jaar ervaring op de Boerderij van de Toekomst in Lelystad is er veel geleerd en ontwikkeld. In de tussentijd zijn er ook ontwerpen opgesteld voor andere regio’s, zoals de Veenkoloniën en het zuidoostelijk zandgebied.
Lees meerMinister Wiersma bezoekt WUR in Lelystad: Dialoog over landbouw en beleid
In aanloop naar het Kamerdebat over ‘Verdienvermogen en grondbeleid’ op 22 mei heeft minister Wiersma maandag een werkbezoek gebracht aan de Business Unit Open Teelten van Wageningen University & Research in Lelystad. Samen met gedeputeerde Jan Klopman van Flevoland kreeg zij een inkijk in de toekomst van de Nederlandse akkerbouw.
Lees meer“Het huidige voedselproductiesysteem is niet volhoudbaar.”
Nieuwe Oogst publiceerde onlangs een interview met Wijnand Sukkel ter gelegenheid van zijn afscheid bij WUR. Hieronder leest u een samenvatting van dit gesprek met een van de drijvende krachten achter de Boerderij van de Toekomst.
Lees meerVoucherregeling Boerderij van de Toekomst voor innovaties die de landbouw toekomstbestendig maken
De voucherregeling voor het agro-ecologisch en technologisch onderzoeksproject Boerderij van de Toekomst is weer open en biedt innovatieve ondernemers mogelijkheden om hun ideeën verder te ontwikkelen en te testen. Deze regeling is een initiatief van Kansen voor West samen met Provincie Flevoland, het ministerie van Landbouw, Voedselzekerheid, Visserij en Natuur en Wageningen University & Research (WUR).
Lees meerWie wat bewaart heeft wat
Op de Boerderij van de Toekomst in Lelystad wordt in 2026 met een nieuwe techniek een ondergrondse wateropslag gerealiseerd. Daarmee kan voor het proefbedrijf van WUR de beschikbaarheid van zoet water worden gegarandeerd in tijden van waterschaarste.
Lees meerZoet water jaarrond beschikbaar
Op de Boerderij van de Toekomst in Lelystad wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuwe techniek: ondergrondse wateropslag, met als doel deze binnen enkele jaren te realiseren.
Lees meerMet artificial intelligence (AI) richting een handsfree farm?
Pieter de Wolf, onderzoeker bij Open Teelten: “Ik ken geen enkele boer die overal goed in is. Vakmanschap is belangrijker dan ooit, maar inmiddels moet je ook een goede manager en een ondernemer zijn. En zelfs het vakmanschap is al ingewikkeld genoeg: de teelt van gewassen wordt ingewikkelder doordat de randvoorwaarden vanuit overheid en markt steeds strakker worden, de weersomstandigheden steeds wisselender en extremer worden, en de techniek steeds complexer wordt.
Lees meerBoerderij van de Toekomst wenst u een gelukkig 2025!
Aan het eind van dit kalenderjaar willen we iedereen bedanken die een bijdrage heeft geleverd aan Boerderij van de Toekomst. Als collega, financier, partner, betrokkene of belangstellende.
Lees meerAfscheid Wijnand Sukkel: “Landbouw kan schoner en milieuvriendelijker”
De landbouw draagt sterk bij aan het overschrijden van een aantal ‘planetaire grenzen’ zoals het verlies van biodiversiteit. Toch is een productieve, weerbare en duurzame landbouw, die bijdraagt aan een hoge basiskwaliteit natuur goed mogelijk. Dat stelt Wijnand Sukkel, senior onderzoeker agro-ecologie bij Wageningen University & Research (WUR) en medegrondlegger van het project Boerderij van de Toekomst. Op 22 november neemt hij na ruim vijfendertig jaar afscheid.
Lees meerWebinar Klimaatverandering
Hoe stellen we de oogst zeker in een veranderend klimaat? Het veranderende klimaat heeft een steeds grotere impact op de landbouw. Meer regen in de herfst, winter en het voorjaar, en langere natte periodes zorgen voor uitdagingen zoals kapotgereden percelen, mislukte winterteelten en een oogst die niet volledig kan worden binnengehaald. Dit raakt niet alleen boeren, maar ook de verwerkende industrie. Hoe gaan we hiermee om in de aardappelteelt en -verwerking?
Lees meer