Podcast Boerderij van de Toekomst – Zuidoostelijk Zand met lokale boer

Van den Borne is aardappelteler in het zuidoostelijk zandgebied met zo’n 400 percelen. Hij ziet niet alleen veel toekomst in precisielandbouw, maar ook in de lokale Boerderij van de Toekomst. “Voor mij draait Boerderij van de Toekomst – Zuidoostelijk Zand om samenwerken. In Vredepeel wordt het onderzoek gedaan, wordt er gekeken naar hoe boeren om zouden moeten gaan met hun bouwplan en grond. Bij mij op de boerderij zetten we de technische toepassingen in de praktijk in. Wat is er technisch allemaal mogelijk in de toekomst? Daarbij moet je denken aan bodemscans, drones, satellietdata en automatische robots. We gaan ze allemaal testen.”

Meer tijd voor de bodem en de planten

Vandaag de dag doet Van den Borne al veel met technische precisielandbouw toepassingen. Hij noemt zichzelf voorloper. “Dat is heel leuk, maar de rest moet uiteindelijk wel volgen.” Volgens Van den Borne is het mooie van precisielandbouw dat je meer met je planten bezig kunt zijn. Hij vertelt dat technologie hem ontzorgt zodat hij meer tijd heeft om te kijken naar zijn grond en de gewassen. Door middel van metingen kijkt hij wat de grond en het gewas nodig heeft en hoe dat op het juiste moment én op de juiste plek ingezet kan worden.

Perspectief bieden voor de landbouw in het Zuidoostelijk zandgebied

Van den Borne is heel enthousiast over de samenwerking die er is tussen zijn bedrijf en de WUR-proefboerderij in Vredepeel. “De dingen die ik wil gaan doen worden nu onderbouwd met echte kennis. Op mijn bedrijf kan ik die kennis inzetten om zo in de praktijk, op een echt bedrijf, te kijken of het ook echt werkt. En of we met sommige aanpassingen de doelen in de wet- en regelgeving kunnen halen. Ik weet zeker dat we dat door samenwerking en met de juiste techniek kunnen. Hopelijk kan Boerderij van de Toekomst Zuidoostelijk Zand zo voor het benodigde perspectief in het gebied én de sector zorgen.”

  • Wil je meer weten over wat Jacob van den Borne én Marie Wesselink zeggen over Boerderij van de Toekomst – Zuidoostelijk Zand én over de perspectief van de landbouw in het gebied? Luister dan de podcast in Spotify
  • Wil je zelf een kijkje nemen op Boerderij van de Toekomst – Zuidoostelijk Zand? Neem dan contact met ons op via de contactpagina.
  • De hele podcastserie, met o.a. afleveringen over ‘de kloof tussen onderzoekers en boeren’ en ‘de uitwisseling tussen melkvee en akkerbouw’ is te beluisteren in Spotify.