Techniekliefhebbers kunnen hart ophalen 25 mei in Lelystad (Future Farming & Food Experience)

Divers, vernieuwend en praktisch inzetbaar. Dat zijn de drie termen die de machines, werktuigen en autonome veldrobots en trekkers die tijdens de Future Farming & Food Experience op donderdag 25 mei demo’s verzorgen het beste omschrijven. Het event speelt zich af op de Boerderij van de Toekomst in Lelystad.

Van wiedeg tot cameraschoffel

Er is die dag voor elk wat wils, van moderne wiedeg tot cameraschoffel, van roterende wieder tot wiedrobot en elektrische onkruidbestrijding en van nieuwe lintzaaimachine tot volautomatische plantmachine. “Alles dat er staat en gedemonstreerd wordt, is innovatief en tegelijkertijd merendeels praktijkrijp. Zelfs de veldrobots die gaan wieden in onder meer peen, prei en uien”, zegt Jan Kamp van medeorganisator Wageningen Plant Research/Boerderij van de Toekomst in Lelystad. Terwijl de nadruk tijdens de eerste editie van de Future Farming & Food Experience in 2022 vooral lag op tonen wat er technisch aan zit te komen, zijn er op 25 mei 14 demo’s van toepassingen die al op de markt zijn of binnenkort op de markt komen. Ook is er een grotere variëteit aan machines zodat iedere akkerbouwer, biologisch, gangbaar en regeneratief, iets van zijn gading kan bekijken en praktisch kan beoordelen.

Mechanische onkruidbestrijding

Mechanische onkruidbestrijding in onder meer uien wordt live gedemonstreerd door Agri Bio Solutions (Ecoweeding Spike Rotoweeder), Man@Machine (Treffler wiedeg), en Pool Agri (Carré schoffelmachine). Ramm zet de nieuwe trekkeraangedreven Rootwave elektrische onkruidbestrijder aan het werk. Abemec demonstreert met de Naïo Orio autonome werktuigendrager en iQuus (GPX Solutions) laat een autonome trekker schoffelen. Trekkerfabrikant Yanmar laat haar ambities zien met een autonome trekker. Antwoord op de vraag hoe een autonoom voertuig zonder bestuurder z’n werk tijdens het schoffelen kan controleren, komt van het project Robs4Crops. In het kader van dat project wordt een AgroIntelli Robotti met een Steketee schoffelmachine gedemonstreerd die met behulp van camera’s z’n eigen werk controleert. “Zodat telers dergelijke slimmere werktuigen kunnen gaan vertrouwen en met een gerust hart kunnen laten werken zonder angst dat het gewas beschadigd wordt”, aldus Kamp. Daarnaast tonen de praktijkrijpe wiedrobots van Ekobot, Odd.Bot, Pixelfarming Robotics en Trabotyx hun kunnen in peen, prei en uien. De laatste drie veldrobots zijn Nederlandse ontwikkelingen. AgXeed is eveneens aanwezig met een stand.

Spot sprayen

Spot sprayen als techniek om plantspecifiek gewasbeschermingsmiddelen toe te dienen en zo tot 90 procent middel te kunnen besparen, wordt gedemonstreerd door BBLeap. Het bedrijf toont hoe elke veldspuit uitgerust kan worden met PWM-techniek om onder meer aardappelopslagplanten te bestrijden. Verder zijn er stands van Agrifac en Kverneland die hun nieuwste technologie laten zien. Andere interessante techniek gericht op optimale gewasontwikkeling komt van Nanne Kooiman Mechanisatie, RMA en S+DB. Nanne Kooiman demonstreert een volautomatische plantmachine voor planten in potjes om de gewassen direct na het planten een grotere voorsprong te geven met onder meer precisietoediening van insecticide en vloeibare kunstmest. RMA laat zien welke inzichten een nutriëntensensor in de bodem kan geven om nutriënten in bodemvocht te meten in onder meer aardappelen, prei, uien en lelies. S+DB demonstreert een vernieuwende lintzaaimachine voor uien, witlof en wortelen om een uniforme plantafstand te waarborgen. Verder tonen onder meer AgroExact, Agurotech en Pipelife hun producten voor watermanagement. ABdrone laat zien wat drone opnames kunnen toevoegen aan het bedrijfsmanagement.

Data verzamelen en dan?

Nagenoeg alle bovenstaande machines en toepassingen genereren data tijdens het gebruik. Hoe je die data het best en zeker ook het veiligst kunt verwerken en delen, dat word je gewaar in de ‘dataschuur’. Bekende en minder bekende aanbieders zoals CAV Agrotheek/Farm 21, Dacom, De Databoerin, Farm24, Farmmaps, Van Iperen, IrriWatch, MyEasyFarm, NxTGen Hightech, VAA Data works en NPPL/Boerderij van de Toekomst zijn er om je te adviseren. BO Akkerbouw geeft uitleg over de door hen opgestelde Gedragscode Datagebruik Akkerbouw. Deze gedragscode is ontwikkeld om drempels te verlagen voor het delen van data. Zo is in de gedragscode onder meer vastgelegd dat akkerbouwers eigenaar zijn en blijven van de data van hun bedrijf. Jan Kamp: “Daartoe wordt gewerkt aan een lijst met bedrijven die deze gedragscode onderschrijven en aan wie je dus veilig in alle vertrouwen je data kunt toevertrouwen. Open en transparant dus.”