Resultaten voucherregeling:

Wiedrobot Trabotyx herkent onkruid in een wortelveld goed

Onkruid is een lastig probleem in de wortelteelt: het kan de plant snel overwoekeren en is moeilijk handmatig te verwijderen. Trabotyx test daarom een wiedrobot onder de vlag van de voucherregeling. Uiteindelijk wil het bedrijf voor alle gewassen een betaalbare onkruidoplossing bieden en zo de overgang naar duurzame voedselproductie stimuleren.

Ard Nieuwenhuizen

Onkruidbestrijding is een groot obstakel voor boeren om over te stappen op biologische landbouw. Het is erg tijdrovend om onkruid met de hand te wieden en boeren kunnen hiervoor niet genoeg mensen vinden. Trabotyx ontwikkelt daarom een wiedrobot die ervoor zorgt dat telers niet langer afhankelijk zijn van externe arbeid voor hun onkruidprobleem. Tim Kreukniet, Co-founder en CEO van het bedrijf legt uit hoe de robot werkt:

"We gebruiken Computer Vision en Mechatronica om het onkruid met een camera te identificeren en daarna mechanisch te verwijderen."

Het bedrijf van Kreukniet voerde onder de vlag van de voucherregeling en in samenwerking met Wageningen University & Research validatietesten uit. De resultaten zijn veelbelovend.

"De robot detecteert goed. Uit de WUR-validatiest is gebleken dat 99% van de tijd dat we zeggen dat iets een onkruid is het ook daadwerkelijk een onkruid is. We hebben nauwelijks false positives. Uit de test bleek ook dat we goed in staat zijn om de onkruiden te verwijderen die plat op de grond liggen. Maar de onkruiden die in de lucht steken, daar moeten we beter in worden. We verwachten een verwijderingsscore tot de 90%."

Voucherregeling

De validatietesten zijn uitgevoerd onder de vlag van de voucherregeling, een belangrijke regeling volgens Kreukniet. "Zonder deze regeling hadden we de validatietesten niet kunnen uitvoeren. Het is ook een groot voordeel dat de WUR een onafhankelijke partij is. Hierdoor hebben de resultaten meer gewicht. Daarnaast heeft de WUR zeer veel biologische kennis in huis op het gebied van onkruiden. Hun colleges hierover hebben ons enorm geholpen."

De robot is het komende seizoen bij tien telers te vinden om de gewassen zoveel mogelijk onkruidvrij te maken. De boeren betalen per gewiede hectare. “De volgende stap is het gebruiksvriendelijker maken van de robot, zodat boeren in de toekomst de besturing zelf kunnen uitvoeren. Uiteindelijk zal de robot ook kunnen worden ingezet in andere gewassen, bijvoorbeeld uien, witlof of pastinaak. We willen alle boeren voorzien van een oplossing voor onkruidbestrijding die kan concurreren met bestrijdingsmiddelen.”