Veenkoloniën

Welkom op onze locatie!

Bij Boerderij van de Toekomst in de Veenkoloniën werken we samen met boeren en partners aan de toekomst van de landbouw in de Veenkoloniën.

Home » Veenkoloniën

Lokale uitdagingen

🌧️

Klimaat & waterbeheer zijn door de vele hoogteverschillen in de Veenkoloniën een belangrijk thema binnen de landbouw. Bij Boerderij van de Toekomst werken we samen met lokale boeren en het waterschap aan oplossingen.

💶

Het verdienmodel van de boer staat door o.a. regelgeving en schaarse inputs onder druk. Op ons fieldlab brengen we toepassingen en techniek samen en kijken we naar wat rendabel en duurzaam is voor de toekomst.

🥔

In de Veenkoloniën staat de akkerbouw bekend om zijn traditionele teelt van aardappels, suikerbiet en graan. Vaak in een bouwplan van 1 op 2. Bij Boerderij van de Toekomst laten we dat los en experimenteren we met ander gewassen.

Stuiven

Waarom Boerderij van de Toekomst – Veenkoloniën?

Brenda Timmerman-Pals | Bedrijfsleider BvdT Veenkoloniën

“In 2024 zijn we bij Boerderij van de Toekomst – Veenkolonien gestart met de inrichting van een kavel van ca. 10 ha. Als zusje van Boerderij van de Toekomst – Flevoland liften we mee op hun expertise, maar doen we ook ons eigen ding. Zo hebben we onze eigen uitdagingen in de Veenkoloniën.

Die uitdagingen liggen vooral op het gebied van bodemverbetering en waterbeheer. Door de vele hoogteverschillen, soms zelfs in een perceel, kan een deel van het perceel kletsnat zijn na een bui, terwijl een ander gedeelte droog ligt. Wij kijken samen met lokale boeren en het waterschap of we hier oplossingen voor kunnen vinden.

Verder kijken we ook naar het aanpassen/veranderen van het traditionele bouwplan. Is het niet om uitputting van de bodem te voorkomen, dan is het wel omdat de regels veranderen. We willen o.a. onderzoeken of we nieuwe gewassen, zoals zoete aardappel en yacon, kunnen introduceren. En of medicinale gewassen of biobased telen oplossingen kunnen zijn. Het is misschien nog een ver-van-ons bed show, maar (Boerderij van) de Toekomst komt steeds dichterbij.”

Contact

Algemeen

Voor algemene vragen over Boerderij van de Toekomst kunt u contact opnemen met projectmedewerkster Petra Bakker.

Email: petra.bakker@wur.nl

Tel: 0320 – 291 198

Inhoudelijk

Voor inhoudelijke vragen over Boerderij van de Toekomst – Veenkoloniën kunt u contact opnemen met projectleiders Brenda Timmerman-Pals of Johan Booij.

Brenda

Email: brenda.timmerman-pals@wur.nl

Johan

Email: johan.booij@wur.nl

Pers en media

Voor persvragen kunt u contact opnemen met Laurens Tijink, persvoorlichter Boerderij van de Toekomst.

E-mail: laurens.tijink@wur.nl

Tel: 0317 – 482 553

Logo-provincie-Drenthe
ELFPO-logo-met-tekst
Innovatie_Veenkolonien